oktober 8, 2018

speech Mildred Monpellier

25 februari 2007

Galerie Rob Rademaker in Utrecht

Goedemiddag, welkom allemaal

Het tot stand komen van deze expositie verliep iets anders dan normaal.
Ik wilde Petra voor haar veertigste verjaardag een expositie ‘cadeau’ geven. In mijn volledige naïviteit dacht ik met één telefoontje of mailtje het wel te regelen. Het werd me snel duidelijk dat de conservatoren hun werk liever zelf deden en mijn hulp niet nodig hadden.
Ik vertelde mijn weinig succesvolle verhaal aan mijn vriend, een ontwerper. Volgens hem was ik zeer onprofessioneel bezig geweest met mijn mailtjes en telefoontjes zonder Petra’s medeweten, hij zei ‘zo werkt het niet in onze wereld, een kunstenaar wil zélf bepalen wat er met haar werk gebeurt’.
Vol schaamte bood ik Rob Rademaker mijn excuses aan. Ik had onprofessioneel gehandeld. Gelukkig kon ik het niet laten om te vragen of hij toch Petra’s site wilde bekijken. (Als hij daar tijd voor had natuurlijk.)
Ik kreeg een enthousiaste reactie. Voordat ik het wist hadden Petra en Rob Rademaker contact en verliep alles zoals het hoort in hun wereld.

Petra
In de afgelopen 8 jaar heb ik veel schilderijen van jou bekeken en beoordeeld. De meeste streelden mijn ogen.
Soms kreeg ik kippenvel van de scherpe lijnen, kleuren en expressies.
Er zit een soort van geheimtaal in je werk. Het is een taal die mij prikkelt en mij keer op keer fascineert.
Petra, mijn woorden zijn te klein,
Maar ik zie jouw waarheid in je werk.

Hierbij verklaar ik deze expositie voor geopend.

Mildred Monpellier